2012-2013 Yılı Etkinlikleri

YAKIN DOĞU KOLEJİ’NİN BİLİMSEL ÇALIŞMALARI

Bilim çevremizi sistemli bir şekilde incelemek ve bu bildiyi kendi refahımız için kullanmamızdır.

Yakın Doğu Koleji’nde yıllardır iki konuda yoğunlaşan, daha önce yapılan çalışmalardan da yararlanarak araştırmaları ileri götüren bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Ağırlıklı iki konumuz şunlardır:

1. Suyun tarım ve ülkemizi yeşillendirmede en verimli bir şekilde kullanılması.

2. İnşaat malzemelerinin iklimimize daha uygun olması ve yaşanılan mekanların daha insancıl olması.

VERİMLİ SU KULLANIMI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ

1996- 2000 yılları arasında son sınıf öğrencilerimizin yaptığı bir dizi çalışma ve öğrenciler tarafından geliştirilen bir kalorimetrenin kullanımı neticesinde elde edilen sonuçlar, Kuzey Avrupa ülkelerine mukayese ile Kıbrıs Mesarya bölgesinde hayvan yetiştirmek için dört kat daha fazla arazinin vereceği yem gerektirdiğini göstermiştir. Bu neticeler çeşitli tartışmalarda kullanılmıştır (Kıbrıs gazetesi, 15 Ağustos 2002).

Yağış miktarı ne olursa olsun her yıl tarlalarımızda büyüyen yabani yulafın bir ürün olarak tohumdan ekilmesi başarı ile denenmiştir. Enerji miktarının ise arpa ile eşit olduğu belirlenmiştir.(K. Cengaver, 2003).

Cilalanmış seramiğin devamlı su sızdırma özelliği fide yetiştirmek için bir tasarımda kullanılmıştır. Sebze ve meyve fidelerini devamlı nemli tutan bu özellik okulumuzu ziyaret eden bir Çek bilim adamı tarafından kendi deneylerinde kullanılmıştır ( E.Küçük, S.Fahri, 2004).

Fen

Fide sulama tasarımını geliştiren öğrencilerimiz devamlı altından su sızdıran bir başka tasarımı saksı bitkilerini devamlı sulamada kullanmıştır ( E.Küçük, S.Fahri, 2005). Dizayn 74 bu tasarımı satışa sunmuştur.

Ayrışmamış çöplerden organik maddeleri ayıran öğrenciler önce bu maddeden yakacak yapıp bunun enerji miktarının bazı odunlarla aynı olduğunu belirlemişlerdir (E. Bodnar, H. Toros, 2003).

Bunun ardından öğrencilerimiz çöplerin organik bölümünden saksı yapmıştır. Ekilirken köklere zarar vermeyecek olan organik saksılar su tutma özelliğine sahip olup ayrıca çürüdükce bitkilere gıda sağlamaktadırlar. ( D.Düzgün, D.Lopez, 2005 )

Fen

Sulanmayan bölgelerde ağaö fidanlarının daha öabuk büyümelerini sağlamak için fidanların yanlarına su geçirecek bir tasarım düşünülmüştür. Bu sayede yağmur suları daha derine taşmayacak ve ağaç fidanlarının büyüyebilecekleri süreyi uzatacaktır. ( Ç. Özsoy, 2006 )

Opuntia ( Babutsa ) meyvesinden alkol damıtılmış ve alkolun içerisinde metanolun onbinde üç olduğunu Devlet Laboratuvarı tahlilleri ile gösterilmiştir. Bu son derece düşük bir rakamdır ve alkol tüketimine uygundur. Mesaryanın kurak bölgelerinde babutsa bir ürün olarak ekilebilir ( M.Evren , 2002).

Son derece basit bir yöntemle öğrencilerimiz atık suları biyolojik olarak arıtmış ve bu suların sulamada uygun olduğu Devlet Laboratuvarı tahlilleri ile belgelenmiştir. Çalışmalarımız toplumumuzun yararına devam etmektedir. (İ. Sadıkoğlu, İ.Darbaz, 2005). Düz araziye mukayese ile çukur ve yığın yapılmış bir arazinin arpa üretiminde hem nada gerektirmediği hem de verimi %40 oranında artırdığı beş yıldır yapılan deneylerde gösterilmiştir (İ. Sadıkoğlu, İ.Göksoy, 2004).

İNŞAAT MALZEMESİ VE ÇEVRE ÇALIŞMALARIMIZIN BİR ÖZETİ İSE AŞAĞIDA SUNULMUŞTUR

Yere yapılan iki adet 7 cm kalınlığındaki kerpiç kapağın birisi cilalanmış ve hava ile teması kesilmiştir. Kapakların altında yazın alınan derecelerin cilasız kerpiçten alınan derecelerden istatiksel hesaplarla da belirlendiği gibi cilalıdan daha düşük olduğu gösterilmiştir. Bu deney kerpiçin özelliğinin sadece geçirgenlikle açıklanamayacağını göstermektedir. Çünkü hava ile teması kesilen kerpiç bazı özelliklerini kaybetmiştir. Kerpiçin yumuşaklığı ve içerisindeki bitki kalıntılarının varlığı, gecenin nemini almasını ve gündüzün de bu nemi vererek ısısının kerpiç yapılara geçmesini önleyebilmesini açıklar (Kıbrıs Gazetesi, 13 Ocak 2005).

Öğrencimiz harç ile eritilmiş gezeteden tuğla yapmış ve bu tuğlanın normal harçtan %30 daha az ısı geçirdiğini göstermiştir. Eritilmiş gazetenin bazı özelliklerinin kerpiçe benzeme olasılığı vardır ve bu konuda araştırmalar gerektirmektedir. Yakın Doğu Koleji’nde gelecekte tasarlanan araştırmalar arasında bu araştırmanın da sürdürülmesi düşünmektedir (S.Özzafar, 2005 ).

Çevre ile ilgili olarak insanlara araba seslerinden ve rahatsızlığından uzak bir yaşam düşünen öğrencilerimiz ise ‘İnsan Merkezli Kent’ projesini sunmuştur. Bu proje ara yolları tümü ile sakin yaşama ayırmaktadır (F. Olkanlı, O. Tatar, 2006).

Dama konan kumun üzerini nemli tutmak sureti ile bir marketin içerisindeki derecenin tam 100C düşürülebildiği göstermiştir (A. Günsel, 2004)

2011-2012 Yılı Etkinlikleri

ALKIŞLAR YAKIN DOĞU KOLEJİ’NE

Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı’nın üçüncüsünü düzenlediği lise öğrencilerine yönelik “Cy Pro 2007 Bilimsel Proje Yarışması’nda “ Kaldırıma Çıkabilen Tekerlekli Sandalye” projesiyle yarışmaya katılan öğrencilerimizden Şeniz Bora ve Deniz Beyit birincilik ödülüne layık görülmüşlerdir. Öğrencilerimize takdim edilen para ödülüyle de öğrencilerimiz 2 adet tekerlekli sandalye alıp Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’ne bağışladılar.

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Mustafa Çelik, bu örnek davranıştan duyduğu mutluluğu anlatırken başta Yakın Doğu Koleji Müdürü Işılay Arkan olmak üzere Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Cem Hami’ye ve proje öğretmenleri Esin Çetinbaş İşeri ile Erol Şensoy’a da teşekkürlerini iletti.

2009-2010 Etkinliklerimiz ve Başarılarımız

Fizik Laboratuvarı.

Fen

Kolej bahçesi, pratik çevre çalışması yapmak için uygun bir ortama sahiptir.

Fen

Kimya Laboratuvarında her öğrenci kendi deneyini yaparken.

Fen

Maya yapmak için buğday çimleme.

Kimya Laboratuvarı