Arzu Küsbeci

1986 yılında Lefkoşa’da doğdum. İlkokulu Şehit Tuncer İlkokulu’nda okuduktan sonra Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu’nda eğitimime devam ettim. 20 Temmuz Fen Lisesi ve Bülent Ecevit Anadolu Lisesi sınavlarını kazandıktan sonra fen alanına duyduğum ilgiden dolayı tercihimi 20 Temmuz Fen Lisesi’nden yana kullandım. Lise yıllarında yoğun bir fen eğitimi almak, bilimsel düşünme ve sorgulama alanında kapasitemi artırmama sebebiyet verdi. Ayrıca çok kıymetli öğretmenlerim sayesinde akademik başarı kaygısından önce insan olmanın geldiğini, etik, adil ve saygılı olmanın, kendinden farklı olanları da sevmenin hayattaki en önemli değerler olduğunu öğrendim. Tüm farklılıkları göz ardı ederek ortak paydalarda buluşulduğunda ortak bir dil yaratilabileceğini gördüm.

3 yıllık lise eğitimimi tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Biyoloji bölümünü kazanarak İzmir’e gittim. İki sene temel biyoloji eğitimi aldıktan sonra 3. sınıfta zooloji bölümüne geçiş yaptım. Herpetoloji biliminin Türkiye’de kurulduğu ilk yüksek öğrenim kurumu olan Ege Üniversitesi’nde kıymetli akademisyenlerle herpetoloji ve deniz biyolojisi konularında özel arazi çalışmalarında görev almaya başladım. Bunlara ek olarak arazi çalışmalarımda yardımcı olacağı için okulun tüplü dalış ve yelken  kulüplerinde girdim. 2006-2007 yılları arasında tüplü dalış kulübünün halkla ilişkiler koordinatörlüğünü yaptım. Ayni dönemlerde okulun yamaç paraşütü kulübüne de girdim.

Lisans tez çalışmamı Klaros Antik Kenti’nde salinitenin su kaplumbağalarına olan etkileri üzerine yaptım. Bir batık şehirde çalışma yapmak farklı yöntemler kullanmama ve arazi çalışma tekniklerimi farklı bir alanda geliştirmeme neden oldu.

Mezuniyetimden sonra Kıbrıs’ a geri dönüp bir yıl dersanede çalıştım. Bu arada Avrupa Birliği bursuna başvurup kazandıktan sonra University of East Anglia da MSc in Applied Ecology and Conservation bölümünde eğitimime devam ettim. Yüksek lisans tez çalışmamı gerçekleştirmek için Kıbrıs’a döndüm ve deniz kaplumbağalarının yumurtlama başarısıyla koruma tekniklerinin önemi üzerine çalışmalar yaptım. Yaptığım arazi çalışmalarına bağlandığım için 2008 yılından 2013 yılına kadar bu çalışmalara gönüllü olarak devam ettim.

Adaya döndükten sonra  çeşitli Avrupa Birliği projelerinde koordinatör ve asistan olarak çalıştım. Ayrıca Çevre Dairesi, Tarım Bakanlığı, Tapu Dairesi ve Devlet Planlama Örgütü’yle de çalışmalar yaptım.

Bugüne kadar yaptığım en anlamlı arazi çalışmam ise Hacettepe Üniversitesi ile Türkiye Cumhuriyeti Çevre Bakanlığı’nın ortaklaşa sürdürdüğü kıyı balıkçılığı ve av alanlarının belirlenmesi konulu 3 senelik kapsamlı projedir. Bu proje kapsamında Türkiye’nin en iyi su altı yönetmeni Tahsin Ceylan ve TRT ekibiyle belgesel çalışmamız da bulunmaktadır. Proje kapsamında birlikte çalıştığım çok kıymetli akademisyenler akademik anlamda ufkumu açıp , bir sonraki eğitim basamağına adım atmam konusunda beni cesaretlendirdiler.

Özel bir kolejde iki sene Biyoloji öğretmenliği yaptıktan sonra 2014 senesinde Yakın Doğu Koleji’nde biyoloji öğretmeni olarak işe başladım. Bu arada Environmental Sciences and Engineering alanında doktora eğitimime başladım. Halen daha doktora eğitimime devam ediyorum.