Ayşe Çakır

1986 yılının ocak ayında Girne’de ailemin birinci çocuğu olarak dünayaya geldim. Çocukluğum Esentepe’de geçti.

Annem Esentepe Ortaokulunda öğretmen olduğu için ben ilkokul çağına gelene kadar ailemle birlikte Esentepe’de anneannemin yanında kaldık. Kendi evimiz Girne’deydi fakat sadece haftasonları Girne’ye gidiyorduk. Anaokulunu Esentepe Anaokulunda okudum.Çok güzel bir çocukluk dönemi geçirdim. Köy hayatı çok güzel ve insanları da çok samimiydi. Ben de köyde yaşamayı çok seviyordum. Okula beraber gidip geldiğim, birlikte okuduğum arkadaşlarımla okul sonrası da sürekli zaman geçiriyordum. Ayak taşı, ip atlama, beş taş gibi oyunlar uynardık. Köydeki insanların arkadaşlık ve komşuluk ilişkileri çok güzeldi. Her zaman birbirlerine karşı saygılı, iyi niyetli ve paylaşımcıydılar. Köy hayatını çok sevmemin en büyük etkenlerinden biri de budur. Esentepe Anaokulu’nda okuduğum dönemde birçok güzel etkinliğe katıldım. Bunlar arasında hiçbir zaman unutamadığım yıl sonu müsameremizde oynadığımız “Üsküdar’a Giderken” adlı oyundu. Bu oyunun başrolünü ben oynamıştım. Oyunda giydiğim pembe gelinlik ve tuttuğum pembe şemsiyem halen dün gibi aklımdadır.Okulumdaki faaliyetlerim dışında hafta sonları Girne’ye geldiğim zaman düzenli olarak gittiğim bale okulu vardı. Yeğenimle birlikte dört yaşından yedi yaşına kadar baleye devam ettik ve birçok gösteriye katıldık. Annemin emekli olmasıyla birlikte temelli olarak Girne’deki evimize taşındık. İlkokula Girne 23 Nisan İlkokulunda başladım. Yeni okuluma ve arkadaşlarıma kolayca uyum sağladım. Okulda gerçekleştirilen basketbol, voleybol, izcilik gibi etkinliklere katıldım. Piyano dersi aldım. Okulda gerçekleştirilen koro etkinliklerinde bazen org, bazen de akardiyon çalardım. Sosyal bir ilkokul dönemi geçirip buradan mezun oldum. Orta ve lise öğrenimimi Girne Anafartalar Lisesi’nde tamamladım. Burada da kalıcı arkadaşlıklar edindim. Halen daha bu dostluğumuzu devam ettirmekteyiz.

Liseden mezun olduktan sonra en büyük idealim olan öğretmenlik mesleğine kavuşmak için Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümüne başladım. Eğitimim sürecinde bölümümüzde kurulan Türkçe Öğretmenliği Kulübünde görev aldım. Kulüp tarafından düzenlenen etkinlikle katıldım.

Dolu dolu geçen dört yılın ardından eğitimimi en güzel şekilde tamamlayıp bölüm ikincisi olarak mezun oldum ve hayalimdeki mesleğe kavuştum.

Kendimi daha da geliştirmek ve akademik başarı sağlamak amacıyla mezuniyetimin hemen ardından Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Halk Bilimi Eğitimi Anabilim Dalında yüksek lisansa başladım. Derslerle ve araştırmalarla geçen iki yıl sürecinde birçok insan tanıdım ve onlardan çok çeşitli bilgiler öğrendim. “KKTC’deki Yatırlar ve Kutsal Adak Yerleri” adlı tez çalışmamla, ilgili bölümden 4.00 derece ile mezun oldum. Mezun olduktan hemen sonra Yakın Doğu Üniversitesinde kısa bir süre öğretim görevlisi olarak çalıştım. 2010 yılında Yakın Doğu Kolejinde Türkçe-Edebiyat öğretmeni olarak göreve başladım. Halen görevime devam etmekteyim. Nişanlıyım.