Bilgen Başaran

5 Mart 1979’da Magosa’da doğdum. Annem Huriye (Çakli) Tanok  aslen Küçükkaymaklılı, babam Hüseyin (Mehmet) Tanok aslen Celyalıdır. Evlendikten sonra babamın görevi dolayısı ile İskele’ye yerleştiler.  İlkokul eğitimimi İskele’de Şht İlker Karter İlkokulunda tamamladım. Ortaokul ve lise eğitimimi  ise 1989-1996 seneleri arasında Magosa Türk Maarif Kolejinde okudum. Liseyi Fen-Mat bölümünde orta derecede bitirdim. O dönemki en büyük hayalim matematik  öğretmenliği veya veterinerlik okumaktı.Üniversite sınavlarında Kıbrıs’ta Bilgisayar Enformatik bölümünü kazandım. Üniversite eğitimim süresince düzenli bir şekilde derslerimi verdikten sonra 2000 yılında mezun oldum. Üniversite, gelecek yıllarda hayatımı paylaşacağım eşimi de karşıma  çıkardı. Onun bölümü kazandıktan sonra bir yıl dondurup İtalya’ya gitmesi, benim de hazırlık sınavlarını geçmem aynı yılda eğitime başlamamıza ve tanışmamıza sebep olmuştur.

2000-2004 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinde masterimi tamamladım. Yine 2000 yılında Yakın Doğu Üniversitesinde pedagojimi alıp 2003 yılında Yakın Doğu Kolejinde bilgisayar öğretmenliğine başladım. Onüç yıldır Yakın Doğu Koleji’nde öğretmenlik yapmaktayım. 2003 yılında tek bina olan kolej (şu anki GCE binası), 2015 yılında 6. ve 7. Sınıflar ve ÖSS binası  olarak da üç bina şeklinde eğitim vermektedir. İlk beş yıl GCE binasında, üç yıl 6. ve 7. sınıflar binasında ve son beş yıldır da ÖSS binasında bulunmaktayım. Bu yıl 8. Sınflara, 9 ÖSS ve 9 GCE sınıflarına ders vermekteyim.

2000 yılında üniversiteden eşim Ercan Başaran ile mezun olduktan sonra, nişanlandık. 2002 Ekim ayında evlendik ve Girne’ye yerleştik. Ayni bölümden mezun olduktan sonra, o sistem analist olarak işe başladı ve şu anda da bilgisayar programcılığına devam etmektedir. Lise, üniversite ve daha sonraki dönemlerde de basketbol takımlarında oynadı.

12 Mart 2008 yılında büyük oğlum Hüseyin Başaran’ı dünyaya getirdim. Şu an Yakın Doğu İlkokulu 2. sınıfında okumakta. Hobileri piyano çalmak, basketbol ve satranç oynamaktır. Küçük oğlum Erin Başaran’ı 01 Haziran 2012 yılında dünyaya getirdim. Hobileri piyano çalmak ve futbol oynamaktır.

Her anne gibi onlar da hayatımda bana verilmiş en büyük hediyelerdir. Her zaman anne babalarımızdan duyardık: “Bazı şeyleri anne olunca veya baba olunca anlayacaksınız.” diye. İşte ben de anne olduğum zaman onları çok daha iyi anlıyorum. İnsanın başına gelmediği sürece bazı duyguları anlaması gerçekten zormuş. Onlar benim hayattaki iyikilerim…..

Annem Huriye Tanok, Küçükkaymaklı göçmenlerinden. Beş kardeşin ortancası. O zamanaki şartlarda ortaokuldan terk. Şu an emekli. Babam Hüseyin Tanok, on kardeşin beşincisi. Lise mezunu. Polis emeklisi. Biz üç kız kardeşiz.Ablam Ruhşen T. Bayramoğlu ve küçük kardeşim Öznur T. Maraba. Be,n annem gibi ortanca kızım. Ablamın iki, benim iki, küçük kızkardeşimin de bir erkek çocuğu ile toplamda annemle babamın beş erkek torunu var.

İlkokul 3. sınıftan üniversite sona kadar ve bir yıl da masterlerde olmak üzere toplam 15 yıl İskele Belediyesi Halkdansları Topluluğunda folklor oynadım. Emin olun ki geçirebileceğim en güzel ve en eğlenceli yıllardı. Bir ekip olmak, başarılar, festivaller, disiplinli çalışmak ve yeni yerler, insanlar görmek unutulmaz yıllardı. Bu vesile ileTürkiye’nin birçok yerini ve üçüncü ülkeleri de gezip görme şansını elde ettim.