Deniz Akanay

1988 yılının ocak ayında Lefkoşa’da dünyaya geldim. Annemin ve babamın üçüncü kız çocuğuyum. Küçüklüğümden bu yana, yani  kendimi bildim bileli doğum günümü 10 Ocak tarihinde kutluyorum. Fakat kimlik çıkartma yaşım geldiği zaman kimliğimde 11 Ocak tarihinin yazdığını gördüm. Anneme bunu sorduğum zaman, aslında 10 Ocak tarihinde doğduğumu fakat beni bir gün sonra yazdırdıkları için kimliğimde 11 Ocak yazdığını söyledi. Bende bir alışkanlık olarak kaldığı için doğum günlerimi halen daha 10 Ocak tarihinde kutluyorum, yani doğum günüm gelmeden bir gün önce…  İlk öğrenimimi çocukluğumun geçtiği o güzel köyde yani Kozanköy ilkokulu olan Mehmet Boransel İlkokulunda tamamladım. Çocukluğum hep o köyde geçti. Kozanköy benim için çok özel bir yerdir. Yaşadığım yer de okuduğum okul da Kozanköy’de olduğu için çocukluğum hep orada geçti diyebilirim. Çocukken yaşadığım o köyden ayrı, başka yerlerin olduğunu bilmiyordum. Köyde doğmanın ve çocukluğumu orada geçirmenin avantajlarını yaşadım diyebilirim. Arkadaşlarımla gecenin geç saatlerine kadar sokaklarda oyunlar oynuyorduk. Şimdiki çocuklara bir bakıyorum da evde teknoloji ile arkadaşlık kurduklarını görüyorum. Gerçekten bu onlar için çok acı. Bir de kendi çocukluğumu düşünüyorum ve kendimi bu yönde gerçekten çok şanslı buluyorum. Çocukluğumu, hakkını vere vere yaşadığıma inanıyorum.

Orta öğrenimimi Bayraktar Ortaokulunda tamamladım. Ortaokula ilk başladığım yıllar benim için bir bocalama dönemiydi diyebilirim; çünkü ilk defa köyümden ayrı bir yerlere gidiyordum. Ortaokulda arkadaşlarımla birlikte bir dans grubu kurmuştuk. O dönemde dansa karşı bir ilgim oluşmuştu. Lise öğrenimimi de Lefkoşa Türk Lisesinde tamamladım.

Lisans eğitimimi Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümünde tamamladım. Üniversiteye başlayacağım zaman hiç düşünmeden Atatürk Eğitim Fakültesine yazıldım; çünkü çocukluğumdan bu yana içime sinen ve istediğim tek meslek öğretmenlikti. Çocukluğumun anılarını süsleyen “öğretmencilik” oyunları halen daha dün gibi aklımdadır.

Bugün hayal ettiğim mesleği icra ediyorum. Sevdiğim mesleği yapabildiğim için kendimi bu konuda şanslı hissediyorum. 2010 yılından bu yana Yakın Doğu Kolejinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev alıyorum.

Mesleğe başladığım ilk yılardan bu yana heyecanımı hiç yitirmedim. Öğretmenlik öyle kolay bir meslek değil, insana çok şey kazandırıyor. Ben de mesleğimi icra etmeye başladığım yıllardan bu yana sabırlı olmayı, usanmadan, bıkmadan bilgilerimi tekrar etmeyi öğrendim. Görevimi halen daha Yakın Doğu Kolejinde icra etmekteyim. 2012 yılından beri de evliyim.