Deniz Sıla Elgin

Salut à tous! 1983 yilinda Samsun’da dogdum.Annem ve babam ogretmen oldugundan kucukken ogretmen olmayi hic istemesem de onlarin yolundan giderek ben de ogretmenligi sectim.

Ilkokulu annemin ogretmenlik yaptigi okulda ortaokulu ise yine Samsun’da 23 Nisan Ilkogretim okulunda okudum.

Sonrasinda Anadolu Lisesi’ni kazandim ve yabanci dil hazirlik okurken farkettim ki aslinda en sevdigim dersler ingilizce ve fransizcaydi.

Lisedeyken benden 4 yas buyuk agabeyim universite icin Ankara’ya gittiginde, onu cok ozledigimden universiteyi ben de Ankara’da okumayi kafaya koydum ve Hacettepe Universitesi Fransiz Dili ve Edebiyati bolumunu kazandim.Ankara kisina ve soguguna ragmen universite hayatim arkadaslarim ve hocalarimla cok keyifli gecti.Fransiz kulturunu tanimak,o kulture ait yazarlarin eserlerini incelemek,siirlerini cevirmek muhakkak ki Fransa’yi gormeyi gerekli kildi. Mezun oldugumda universite hocam Prof.Dr.Zeynel Kiran’in tavsiyesi uzerine Fransa’da Poitiers Universitesi’nde dil okuluna gitmeye karar verdim.1 senelik Fransa seruvenim bol ozlemle ve bol macerayla gecti.Evrensel bir hayati deneyimlemek,farkli kulturlerle tanismak,onlarin hayatlarinda olmak paha bicilemezdi.

Ankara ozlemim hic bitmediginden is hayatima Ankara’da basladim.Pek cok ozel sektorde calisma deneyimim oldu,dis ticaret isiyle ilgilendim ve bir taraftan da cesitli yas gruplarindan ogrencilere Fransizca ve Ingilizce dersler verdim.

2013 yilinda evlenip esim dolayisiyla Kibris’a yerlestim.Trafigin soldan akmasi,stressiz asiri sakin bir hayat ve hic bitmeyen yaz mevsimine alismak kolay olmasa da Kibris’a ozgu hellim,ayrelli ve seftali kebabi vazgecilmezim oldu.
Suan esimle birlikte Lefkosa’da yasiyorum,cocugum yok ama Kitkat isminde 1,5 yasinda bir kedim var. Evet hayvanlari cok seviyorum ancak kedilerin yeri bende her zaman baska olmustur. Duzenli olarak spor yapamasam da yuzmeyi cok severim. Bisiklete binmek favorimdir.El becerisi gerektiren tasarim isleriyle ilgilenmek hosuma gider,origami,kesip yapistirma,dikme gibi ugraslar en sevdiklerimdir.

Bunlarin yani sira Aralik 2015’ten beri de Yakin Dogu ailesinin bir parcasiyim.Kibris’taki is hayatima koklu bir kurumda basladigim icin sansli oldugumu       dusunuyorum.

Sevgili öğrenciler,

Ingiltere’deki Lancester Universitesi dil bilimi psikologları birden fazla dil konuşan kişilerin daha esnek düşünme kabiliyetine sahip olduklarını,bunun da farklı kültürlerden elde edilen bilgilerin verdiği zenginliğe bağlı olduğunu söylüyorlar.Yani birden fazla dil konuşabilen kişiler herhangi bir karar aşamasında farklı bakış açılarından yararlanma yeteneğini cok daha iyi kullanabiliyorlar.

Günümüzde eğitimin en önemli hedefi bireylerin birer dünya vatandasi olmasına hizmet etmektir. Sizler de Yakin Dogu Koleji öğrencileri olarak Ingilizce’nin yanı sıra Fransızca ve Almanca öğrenebilme şansına sahip oldugunuzdan bu ayrıcalığı yaşayabiliyorsunuz.

Bugün tüm dünyada 54 ülkede 200 milyon insanın Fransızca konuştuğu tahmin edilmektedir. Bunun 128 milyon kadarı anadili veya ikinci dili olarak konuşur.33 ülkede Fransızca resmi dildir. Hukuk,uluslararası ilişkiler,dilbilim,tarih,moda,otomotiv gibi alanlarda da geçerlidir. Edebi,fonetik ve şiirsel yapısıyla tüm dünyada prestij dili olarak kabul edilen Fransızca,sizi daha avantajlı hale getirmektedir.Başta zor bir dil gibi gözükse de,işin temelden sıkı tutulması ile,sabırla,inançla,doğru yöntem ve tekniklerle sonuca ulaşabilirsiniz.

Amacımız,sizleri başarılı,araştıran ve özgüveni olan bireyler olarak hazırlamak ve dünya vatandaşı olmanızı sağlamaktır.

Fransızca Öğretmeni