Ertaç Uçaner

Adım Ertaç, 1978 yılının 29 Nisanında Ortaköy Lefkoşa`da dünyaya geldim.Annem Lefkoşalı Güler Selçuk (Güler Uçaner) samambahçeli Selçuk la Baykanın 2 kızından biri, babam ise Bafın Melatya köyünden Ziynet le,  Ali nin  (Cin Ali)  en büyük oğlu Fevzi Ali(Fevzi Ucaner).Annemin Baba tarafı Lefkoşalı ,  anne tarafı ise Kalavaçlı.Bababmın  anne tarafıda , baba tarafıda Bafın Melatya köyünden. 74 sonrası  yapılan mübadelede kuzeye göçmek zorunda kaldılar .Bafiın Melatya köyü yemyeşil uzaktan deniz gören bir manzarası vardı.O yüzden kuzeyde Girne dağlarında  şimdiki Malatya köyüne bir gece getiriliyorlar, kalanlar o köydeki evlere  yerleştiriliyor.Burayı istemeyen kisiler ise Mağusa`da rum evlerine yerleştiriliyor.Baba tarafımızda Mağusa ya yerleşenlerden.

Anne ve Babamın  düğününden bir anı fotoğrafı (1977).Savaş Uçaner.Babamın annesi Ziynet Uçaner.Amcam Rahmetli Ayhan Uçaner.Annemin Babası Selçuk Ulucan.Amcam Ekrem Uçaner.Babamın babası Ali Uçaner(Cin Ali).Halam Emine Düşer.Eniştem Fevzi Düşer.Annemin annesi Baykan Ulucan.Teyzem Gülser Ulucan.Annem Güler Uçaner.Babam Fevzi Uçaner.

1978 yılında Lefkoşa’da doğan Ertaç Uçaner ilkokulu Ortaköy İlkokulu’nda okudu. Ortaokulu Bayraktar Ortaokulu’nda ve liseyi de Lefkoşa Türk lisesinde tamamladı.1996 yılında yetenek sınavı ile Atatürk Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümünü kazandı.Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilimdalı Müzik Öğretmenliği bölümünden 2000 yılında mezun oldu.Öğrencilik yıllarında çeşitli koro, orkestra konserlerinde görev aldı.

2000 Eylül ayında Türkiye Cumhuriyet’i Milli Eğitim Bakanlığın’a bağlı İlköğretim okulunda müzik öğretmeni olarak göreve başladı.2003 tarihinde bu görevinden ayrılarak, 2003 Şubat ayında Yakın Doğu Koleji’nde müzik öğretmeni olarak göreve başladı.2004 yılından itibaren Yakın Doğu Koleji’nde 6. ve 7. sınıfların idari işlerinden sorumlu  ve müzik öğretmeni olarak görev aldı.

2003 yılından itibaren “Orquesta el Mediterraneo” orkestrasında iki yıl gitarist olarak, çeşitli etkinlik ve festivallerde görev aldı.Dört yıl ise KKTC Devlet Senfoni Orkestra ve Koro’sunda korist olarak görev aldı.

Ortaokul, lise orkestralarını ve ortaokul korosuna eşlik eden orkestraları çalıştırmaktadır.6, 7 , 8. sınıflara ve lise sınıflarına seçmeli müzik eğitimi dersleri vermektedir.Hobi olarak fotoğrafçılıkla uğraşmaktadır.

Evli ve bir çocuğu olan Ertaç Uçaner, halen daha Yakın Doğu Koleji’nde müzik eğitimi bölüm sorumlusu ve  6 , 7 sınıfların idari işlerinden sorumlu koordinatör  olarak görevine devam ediyor.

YDK  ve Umut orkestrası işbirliği ile Kanser Hastaları Derneği yararına konser

En büyük zevkim.Ailemle birlikte vakit geçirmek.Doğa yürüyüşleri ve bisikletle ailecek gezmek.

Dedelerimizden bize miras aslında bisiklet sürmek.Dedelerimiz anlatırdı.Ingiliz zamanında bir bisiklet alabilmek için aylar  önceden sıraya girilirdi.Araba alır gibi aidatları ödenerek zorlukla bir bisiklet alınablirdi.Bunları bilerek, düşünerek çıkıyoruz yollara.Ada ülkesi olmamızdan, bu bisiklet aracı hem sağlık, hem de ulaşım yönünden çoğunluğun kullanması gerekiyor diye düşünüyorum.Fakat maalesef şu an ülkemizde bisiklet kullanılabilecek ne bir yol düzenlemesi vey a bir parkur var.Eğer bisiklet yolları yapılarak ve ya dere kenarlarında parkurlar yapılarak bisiklet kullanımı teşvik  edilirse hem sağlıklı bir toplum yetişecek hem de ekonomiye belirli katkıları olacaktır.