Faika Gayi

7 Mart 1985 yılında Lefkoşa’da doğdum. 10 yaşına kadar babamın köyü olan Kozanköy’de yaşadım. İlköğretime Kozanköy İlkokulu’nda başladım ve 4. Sınıfın ikinci yarısına kadar orada devam ettim.  Ailemle birlikte Gaziveren’e  taşınınca eğitimime Aydınköy İlkokulu’nda devam ettim ve ilköğretimimi burada tamamladım.

İlkokul eğitimimi tamamladıktan sonra kolej sistemindeki değişiklikten dolayı Şehit Turgut Ortaokulu’na devam edip buradan mezun oldum.

Lise öğrenimimi Kurtuluş Lisesi’nde tamamladım. Kurtuluş Lisesi benim hayatımda ayrı bir öneme sahiptir. Gerek üniversiteye adım atarken gerekse kişilik özelliklerime çok değer kattığını düşünmekteyim. Üniversiteye geçiş aşamasında bir lisede öğrenilmesi gereken birçok şeyi bu okulda öğrendim diyebilirim. Üniversiteye hazırlık aşamasında verilen dersler yanında,kendime güven, girişimcilik yönlerimin gelişmesinde büyük katkı sağladı.

Üniversite eğitimime gelindiğinde ise bir yıllık hazırlığın, çalışmanın sonunda bunun karşılığını aldım ve ÖSS sınavında hedeflediğim başarıya ulaştım. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nü kazandım.

Üniversite yıllarına başlarken çok sevdiğim ailemden ve ülkemden ayrılmak her ne kadar zor da olsa hedefime ulaşmak için bu ayrılığı yaşamak zorundaydım.  Üniversite yıllarında ilk 2 yıl bölümü tanıyarak, okula adapte olarak ve İstanbul da yaşamayı öğrenerek geçti çünkü İstanbul Kıbrıs’a göre çok farklıydı. En başta büyük şehirde yaşamak benim için bambaşka birşeydi. Bir yerden bir yere gitmek için bile birçok alternatifimiz vardı.  Bu Kıbrıs’ta alışık olmadığımız bir durumdu. İstanbul’daki öğrencilik yıllarımın büyük bir kısmı Vezneciler Kız Yurdunda geçti.

Bölümün ilk yılları genelde Coğrafya giriş dersleri ile geçti. Türkiye’nin çeşitli bölgelerine arazi çalışmalarımız oldu. Bu çalışmalar sırasında belkide birdaha göremeyeceğim birçok doğal zenginlikleri görme fırsatını yakaladım. Bu arazi çalışmaları bölümümü daha çok sevmemi sağladı.

1. Sınıfa geldiğimde artık akademik olarak kendimi geliştirmeye başladım. Bu süre zarfında okulun kulüplerinden olan Coğrafya Kulübünün başkanlığına getirildim. 2yıl boyunca bu görevi büyük bir istek ve azimle elimden geldiğince layıkıyla gerçekleştirmeye çalıştım. Yaptığımız çalışmalar arasında ; arazi çalışmaları, paneller, proje çalışmaları, konferanslar vardı. Ama bu iki yıl boyunca en büyük organizasyonumuz Türkiye genelinde yaptığımız uluslararası öğrenci sempozyumu oldu.

Lisans eğitimi boyunca 3 büyük projede aktif olarak çalıştım. Bunlar: Marmara Adası’nın Mekansal Sentezi, Kıbrıs’ta Taş Ocakçılığı ve Çevreye Etkileri, Fethiye ve Kaya Köy’ün Fiziksel Özellikleri.

Lisans eğitimi  boyunca sürekli olarak fiziki dersler aldığım için okul tarafından Jeomorfolog ünvanını aldım.

2006 yılında lisans eğitimimi tamamladım ve aynı yıl içinde öğretmen olmak için Yakın Doğu Üniversitesi Tezsiz Yüksek Lisans Alan Öğretmenliğinde pedagojik formasyona başladım.  Aynı zamanda bir yandan pedagojik formasyon alırken 2006 Ekim ayında ilk kez Güzelyurt Türk Maarif Koleji’nde geçici olarak öğretmenliğe başladım. Bir yıllık görevim sırasında okulda neredeyse tüm sınıflara girdim. Öğretmenlikte ilk deneyimim olduğu için çok çeşitli sınıflara girmek bir yandan beni zorlarken bir yandan da çok iyi bir tecrübe kazanmamı sağladı.

Pedagojik formasyonu bitirdikten sonra farklı okullarda öğretmenlik  yapmaya devam ettim. İkinci öğretmenlik deneyimimi adanın en büyük meslek lisesi olan Sedat Semavi Endüstri Meslek  Lisesi’nde yaptım. GTMK’den sonra çok farklı bir okulda deneyim kazanmış oldum. İlk bakıldığında yeni mezun bir öğretmen olarak meslek lisesinde öğretmenlik yapmak zor görünse de hiç öyle olmadı aslında…

Diğer bir çalıştığım okul ise Karpaz Meslek Lisesi oldu. Bu okul bulunduğu konum itibarı ile yaşadığım yere uzak olmasına rağmen çok güzel bir eğitim yılını da burada tamamladım. Burada öğretmenlik yaptığım süre içinde lojmanda kaldım.

Her okul bende farklı izler bıraktı. Farklı okullarda çalışma fırsatı bulduğum için kendimi şanslı hissediyorum.

2009 yılın da Karpaz Meslek Lisesin’de görevimi tamamladıktan sonra evlendim.

2010 yılında Yakın Doğu Koleji’nde göreve  başladım ve hala daha  burada görevime devam etmekteyim. 2016 yılına girerken  yalnız çıktığım bu yolda  eşim ve oğlumla birlikte meslekte 10. Yılımı dolduracağım için ayrı bir mutluluk yaşamaktayım.