Fatma Elagöz

HAYATIM

Larnaka’da doğup Kıbrıs’ın kuzeyine göç eden, yedi kişilik çiftçi bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya gözlerimi açtım. İlkokul eğitimimi Mormenekşe’de, ortaeğitimimin tümünü de Magosa’da tamamladım. Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin Ekonomi Bölümü’nden ‘B.Sc. in Economics’ diplomasını ‘High Hons’ derecesi ve üniversite üçüncüsü olarak almaya hak kazandım. Hemen ardından babamı kaybettiğimden dolayı, Kıbrıs’ta kalıp aynı universiteden ‘MBA’ master programını ‘Hon’ derecesi ile bitirdim. Öğretmeye karşı duyduğum derin ilgim, beni MBA yaptığım sırada ‘asistanlık’ da yapmaya yöneltti. Sınıfta ders vermek benim en büyük tutkumdu. Yurt dışında eğitimin hayallerimin başında gelmesinden dolayı İngiltere’de Birmingham Üniversitesi’nden ‘Master of Social Sciences in Money, Banking and Finance’ (Msoc Sc) isimli master programından da mezun oldum. Master öncesi evli olmamın verdiği sorumlulukla çalışma hayatıma İngiltere’nin Cambridge şehrinde başladım. Yaklaşık dört yıl boyunca Cambridge şehrinde ‘Cambridge Science Park’ ta bulunan Laser-Scan şirketinde finans direktörü ile çalıştım. Kızımın Cambridge’te dünyaya gelmesinin ardından, altı yıllık Cambridge tecrübesi de edindikten sonra Kıbrıs’a geri dönüş yaptım. Yaklaşık yedi yıl Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde ‘Lecturer in Economics’ konumunda çalıştım ve böylelikle ‘öğretmeye’ karşı olan tutkumu devam ettirmenin hazzını yaşadım. 2006 yılında, üniversitenin içine atıldığı fınansal kriz beni de etkiledi ve oradan ayrılmak durumunda kaldım. Hayatımın bir dönüm noktası olarak kabul ettiğim bu yıl bana çok şeyler öğretti. Yani bu kez öğreten değil öğrenen konumunda hissettim kendimi. Öğretme tutkuma ‘Pedagoji’ sertifikasını da almaya hak kazanarak devam etme durumunda buldum kendimi.. Yine sınıfta olacaktım. Ama bu kez daha genç nesillerle.
Son yedi yıldır zamanımı Yakın Doğu Koleji’nin yetiştirdiği genç nesillerin yetişmesine katkıda bulunmakla geçiriyorum. Onlara bir yandan Ekonomi dersi vererek teorik bilgi kazandırmaya çalışırken, öte yandan da etraflarında ve dünyada ekonomik açıdan neler olup bittiğini anlamaları için farkındalık yaratmaya çalışıyorum. Bana göre öğretmenlik sınıfta sadece ders anlatmak değildir. Elimden geldiğince öğrencilerime, toplumun diğer üyelerine her ortamda saygılı olmaları gerektiğini, çevreyi korumanın önemini, diğer insanların sorunlarına karşı duyarlı olmanın bir insanlık borcu olduğunu, kendilerinden zayıf olan insanları ezmek yerine destek olup aralarına almalarının ne kadar önemli ve gerekli olduğunu öğretmeye çalışıyorum. Bu arada son iki yıldır da Yakın Doğu Üniversitesi’nin ‘Foundation’ öğrencilerine de Ekonomi dersi vermeyi de sürdürüyorum.

Stres altında olsam da çalışma azmimi ve verimliliğimi, sorumluluk bilincim olduğundan hep yüksek tutmaya özen gösteririm. Takım çalışmasının motivasyonu ve yapılan işin kalitesini artırıp zenginleştirdiğine inanan bir kişiyim. Yaşadığımız toplumda bunun bilincinin azaldığı düşüncesindeyim. Bu yüzden çocuklarımıza da takım ruhunu aşılamalıyız. Kültürel ve sosyal açıdan faal olmanın gerekliliğine inandığımdan bazı derneklerde de çalışıyorum. Birkaç yıldır ‘Cyprus Piano’ derneğinde sayman olarak çalışmaktayım. Müzike olan sonsuz tutkumu da kuruluşundan bu yana Çağdaş Müzik Derneği’nin ve korosunun bir üyesi olmakla gideriyorum.

Hayat hedeflerimin başında öğretmenlik görevimi layıkıyla yerine getirerek, iyi nesiller yetişmesi için katkıda bulunmaktır. Kendi çocuğumun da herşeyiyle donanımlı, çağdaş ve farkındalığı yüksek biri olarak yetişmesi benim bu hayattaki en büyük hedefime ulaşmam demektir.

Fatma Elagoz
Economics, MSocSc, MBA