Hüseyin Tufan

10 Mart 1988 yılında Ortaköy Lefkoşa’da hayata gözlerimi açtım. Anaokulu ve ilkokul birinci sınıfı o dönemler ikamet ettiğim Değirmenlik İlkokulunda okudum. Burada eğitim hayatınım temelini atan Şifa hocamı tanıma imkanı buldum. Şifa hoca gayet ilgili ve sevgi dolu bir öğretmendi. Değirmenlik Anaokulu evimizin hemen karşısında olmasından dolayı yaz tatillerinde dahi Şifa hocayla sohbet etmeyi ve onunla vakit geçirmeyi severdim. Oda benimle sohbet etmekten çok keyif aldığını çekinmeden yanına gelmemi söylerdi. Ailemin işi gereği Lefkoşa’ya taşınmamız gerektiğinden sonraki ilkokul eğitimimi Lefkoşa’da Şehit Tuncer İlkokulunda tamamladım. Orada da Mehmet Temel, Serhat Bayar hocalarımı tanıma imkanı buldum. Şehit Tuncer İlkokulunda basketbol ve izci takımlarında bulundum. İlkokulu bitirdikten sonra ortaokulu Demokrasi Ortaokulunda okudum. Burada fen, tarih ve bilgisayar derslerinde fazla ilgi duyarken basketbol merakımı da devam ettirirdim. Ortaokulu bitirdikten sonra liseyi Lefkoşa Türk Lisesi Sosyal Bilimler bölümünde tamamladım. Lisede tarih, felsefe, sosyoloji, psikoloji derslerine ilgi duyuyordum. Ama tarih derslerine olan aşırı ilgim tarih öğretmeni Erkan hocamı daha iyi dinleme ve tanıma fırsatı yarattı. Erkan hoca akademik bilgisi yüksek, dersi çok yönlü anlatan, bilgisini güçlendirmek için sürekli yeni bilgiler okuyan-okutan, öğrencilerle gayet ilgili bir öğretmendi. Onun hemen hemen her alana hakim olması, konuşulan her konu üzerine bir yorum yapabilme kapasitesi lisans eğitimimde tarih okuma fikrimi daha da güçlendiriyordu. Lise eğitimini tamamladıktan sonra lisans eğitimime 2007 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Tarih Öğretmenliği bölümünde başladım. Burada sonraki hayatımın her aşamasında gerek akademik gerekse maddi manevi her alanda beni bilgisi ile aydınlatan yardımını ve düşüncelerini hala bu gün bile üzerimden esirgemeyen Tarih Öğretmenliği Bölüm başkanı Prof. Dr. Ali Eftal Özkul ile tanışma fırsatı buldum. Ali hoca ileri düzeyde bilgili, okumayı araştırmayı-araştırtmayı çok seven, sürekli makale dergi kitap ve kitap bölümü yayınlayan-yayınlatan, dünyaya farklı pencerelerden bakabilen, öğrencileriyle ilgili ve onlara gerekli zamanı ayıran iyi öğretmenler yetiştiren bir öğretim görevlisidir. Onun bu yönleri beni tarih alanına duyduğum ilgiyi artırıp akademik ilerlemeni daha yukarıya çıkarmamda önemli bir yeri olmuştur. Lisans öğrenimi içerisinde Prof. Dr. Mehmet Akif Erdoğru, Prof. Dr. Levent Köker, Ydr. Doc. Hasan Samani, Doc. Dr. Ahmet Güneyli, Mustafa Erülgen, Uz. Yurdagül Akcansoy, Uz. Gülçin Keleşzade, Uz. Ayten Koruroğlu isimli hocalarımda tanıma fırsatı buldum. Hasan Samani hocamdan Siyaset Bilimi, İdeoloji, Felsefe gibi konuları derinlemesine öğrenirken onun teşviki ile Lefkoşa ara bölgede bulunan Home For Cooperation (Tarihsel Diyalog ve Dayanışma Derneği) düzenlediği Tarih eğitimi seminerlerine katılma fırsatı bularak yabancı tarihçilerle tanışma kaynaşma fırsatı elde ettim. Lisans öğrenimimim ilerleyen yıllarında Mehmet Akif ve Levent hocalarımın üst düzey bilgi birikimlerinden yararlanarak daha üst basamaklarının farkına vararak yüksek lisans doktora yapma düşüncesi elde ettim. Lisans eğitimimi bitirdikten sonra 2012 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Yönetimi, Denetimi, Ekonomisi ve Planlaması Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans programına başladım. Aynı yıl Yakın Doğu Kolejinde Tarih Öğretmeni olarak işe başladım. Bir yıl sonra 8. Sınıf sorumluluğuna yükselerek disiplin kurulu üyesi oldum. Yakın Doğu Koleji Gözlem ve Araştırma Kulübü kurucu üyesiyim.  Yüksek lisans eğitimimi 2014 yılında eğitim tarihi üzerine ağırlık vererek, Tanzimat ve 1931 İsyanı Sürecinde Kıbrıs Türk Eğitim Yönetimi adlı tez ile tamamladım. Şu an ise Eğitim Yönetimi, Denetimi, Ekonomisi ve Planlaması Ana Bilim Dalı Doktora programına devam etmekteyim. Aynı zamanda Yakındoğu Üniversitesi İrfan Günsel Araştırma Merkezi Üyeliği yapmaktayım. Yüksek lisans ve doktora süreci boyunca uluslararası dergi ve konferanslarda yayınlanmış makalelerim, bildirilerim ve kitap bölümüm bulunmaktadır. Birçok alanda da araştırmalarım yayın hazırlığı aşamasındadır. Bunların dışında birçok sivil toplum örgütü ile istişare içinde olarak eğitimler vermiş, paneller düzenlemiş ve modaeratörlük yapmış bulunmaktayım. Yabancı dilim İngilizcedir.