Melis Yücesan

3 Eylül 1990 yılında Köşklüçiftlik-Lefkoşa’da doğdum.

Annem ve babam 1974 Mutlu Barış Harekatından sonra Güney Kıbrıs’ta Larnaka kazasına bağlı Tatlısu köyünden Alayköy’e göç ettiler. Babam Özgenç Yücesan, 1980 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği fakültesinden mezun olup doğup büyüdüğü memleketine çalışmak üzere geldi ve 24 Nisan 1984 yılında Planlama İnşaat Dairesinde Elektrik ve Makine Şube Amiri olarak görev yapmaya başladı. Annem ve babam 1985 yılında evlendikten sonra Lefkoşa’ya taşındılar. Annem Mehtap Yücesan, 2 Şubat 1985 yılında Bayrak Radyo Televizyon Kurumunda Radyo Arşiv memuru olarak göreve başladı.

12 Mart 1986 yılında benden dört yaş büyük olan kardeşim Hasan Yücesan dünyaya geldi. Büyük bir mutlulukla geçirmiş olduğum çocukluk yıllarımda ilköğretimime Şehit Tuncer İlkokulunda başladım.1997 yılında çok sevdiğim ve hala severek oynadığım spor olan folklöre başladım. 10 yıl oyuncu olarak oynadığım ve beraberinde 2 yıl eğitmenlik yaptığım aile derneğimiz olan Lefkoşa Folklör Derneği’ni üniversite eğitimim için bırakmak durumunda kaldım. İlköğretim yıllarımı başarı ile tamamladıktan sonra şuan görev yaptığım ve en güzel yıllarımın orada geçtiğine inandığım Yakın Doğu Kolejinin sınavını başarıyla kazanarak, ortaöğretim ve lise eğitimimi Yakın Doğu Kolejinde tamamladım.

Lise yıllarım boyunca Hukukçu olmak en büyük idealimdi. O yıllarda öğretmenliğine sonsuz saygı duyduğum, işine çok özendiğim ve çok sevdiğim ingilizce öğretmenim Sevgi Altay Erginel bana “Sen öğretmen olmalısın” dediği zaman “öğretmen” olmanın kutsallığını, öğretmenime olan sevgimle bağdaştırarak gelecekteki meslek seçimimi kesinlikle öğretmenlikten yana kullanmam gerektiğini farkettim. Bununla birlikte yaz tatillerinde birkaç anaokulda ve Sevgi hocamın dershanesinde çalıştım.

Lisedeki son yılımda küçük yaşımdan beri idealim olan İngiltere’de okumak hayalini gerçekleştirmek için oradaki üniversitelere başvurmaya başladım. Pek tabiki bir çok farklı şehirde birçok farklı üniversiteden kabul aldıktan sonra ben University of Essex’te kabulünu aldığım, Teaching English as a Foreign Language (BA TEFL) bölümünü seçtim. Yakın Doğu Kolejinden 2007 yılında mezun oldum.

Doğup büyüdüğüm memleketimi, herşeyden en önemli olan ailemi ve çok sevdiğim arkadaşlarımı bırakıp tamamen yeni bir ülkeye yani İngiltere’ye gittim. Bundan sonra bu ülkenin yaşamına uyum sağlayıp adapte olmanın zamanının geldiğinin de farkındaydım. Herşey küçülükten beri içimde var olan ideallerim ve kendim içindi. 2007 yılında insanlarını hiç tanımadığım ve bilmediğim bir ülkeye kocaman bir üniversite öğrencisi olarak gittim.

Üniversite yıllarımda çok çalışmanın yanında kendi başıma hayatımı idame ettirmeyi öğrendim. 2011 yılında İngilizce Öğretmenliğinden mezun olarak doğup büyüdüğüm ve yıllarca hasret kaldığım memleketime geri döndüm ve ben artık bir öğretmendim.

2011 yılının Eylül ayında Girne Amerikan Universitesi İngilizce Hazırlık Okulunda ilk öğretmenlik deneyimime başladım. 2012  yılının Eylül ayında yıllarımı geçirdiğim ve çok  değer verdiğim öğretmenlerimin olduğu Yakın Doğu Kolejinde göreve başladım. Benim için çok güzel ve farklı bir deneyim olmakla beraber yıllarca öğrencisi olduğum değerli öğretmenlerimle birlikte çalışmaya başladım. İlk olarak okulumda birzamanlar benimde okuduğum English History öğretmenliği yaptım ve daha sonra görevime esas mesleğim olan İngilizce Öğretmenliğiyle devam ettim. Şuan Yakın Doğu Koleji Ortaokul binasında görevime devam etmekteyim. Öğretmenliğin, böylesi kutsal bir meslek olduğunu şuan “çoçuklarım” diye hitap ettiğim öğrencilerimin koşulsuz sevgileriyle bir kez daha idrak ettim. Öğretmenlik en güzel meslekmiş dedim kendi kendime ve hala daha ayni fikri savunmaktayım.

Görevimi en iyi şekilde yerine getirirken kendimi geliştirmek amaçlı birçok kez seminer ve eğitimlere katıldım ve katılmaya devam etmekteyim. 2013 yılının Nisan ayında, Yeditepe Üniversitesine ait olan İstek  Okullarının  gercekleştirmiş olduğu “Uluslararası İngilizce Öğretmenliği Konferansına” katıldım. Şimdiki idealim Yakın Doğu Üniversitesinde Özel Eğitime ihtiyacı olan çocuklara bu konuda yardımcı olabilmek ve onların gelişimine katkı sağlamak amacı ile bu bölümde Yüksek Lisans yapmaktır. Bunun yanı sıra kendi benliğimi geliştirmek ve öğrencilerime daha yararlı bir öğretmen olabilmek için birçok “NLP” seminerlerine katılıp sertifikalar aldım.

Ortaokul İngilizce Bölümünün aktivite günlerinde, meslektaşım Zehra Kebapçıoğlu ile “RED NOSE DAY” in öncülüğünü yapmış, buradan edindiğimiz geliri ihtiyaçlı çoçuklarımıza ve Kanser Hastaları Yardım Derneğine bağışladık. Bu aktiviteyi her yıl sürdürmeye devam etmekteyiz.
Göreve başladığım ilk yılda okulumuzun öğretmen, öğrenci ve velilerinden oluşan YAKIN DOĞU KOLEJİ Türk Sanat Müziği korosunda yer almış olup yine arkadaşım Zehra Kebapçıoğlu ile bir solo performans sergiledim. Bu yıl da yine ayni şekilde koroda yer almaktayız.

Görevimin ilk yılından beri İngilizçe Tiyatro’da görev aldım. “The NEC’s FACTOR”, “The Wizard of Oz”, “Oliver Twist” ve bu yıl da “The Sound Of Music” olmak üzere dört oyunda görev almış olmanın hazzını ve gururunu yaşıyorum.

Bugünlerime gelmemdeki en büyük destekçim aileme, anneanneme ve dedeme, çok değer verdiğim Sevgi Hocam’a ve tüm öğretmenlerime teşekkürü bir borç bilirim.