Öztül Kayra

Ben Öztül Kayra 28.12.1973’te Limasol’da dÜnyaya geldi m anne vebabamın ilk çocuğuyum annemin adı İlmiye babamın ise Özner Kayra’dır. Ailem Limasol kazasına bağlı Bladanisya köyünde yaşamını sürdürmekteydi 1974 Barış Harekatına kadar.Ben o zaman 6 aylıktım olaylar çıkınca ailemle birlikte İngiliz üstlerine getirildik altı ayda orada kaldıktan sonra 1974’te Türkiye üzerinden Kuzey Kıbrısa getirildik bir yaşında olmuştum tabi ben bunları hatırlamıyorum. BÜtün bunlar bizlere ailemiz tarafından bir anı olarak anlatıldı tabi bunlar o zaman ailemizin kötü anılarıdır. Çünkü yerlerinden ata topraklarından ve evlerinden ayrıldıkları için çok üzüntülü günler yaşadılar.Yaşamlarına sıfırdan başlamak zorunda kaldılar rahmetlik annem çok üzülmuştü çünkü onlar Magosa bölgesindeki Türmenköy köyüne getirildiler ve herkese kura ile bir ev seçtirdiler annem o evi hiç beğenmemişti. Çünkü güneyde bıraktığı evi yeni yapılmıştı. Daha sonra babamla birlikte çalısarak tekrardan hayatlarını kurmaya başladılar ve bizleri o şartlarda büyütmeye çabaladılar .

1975 yılında annem ikinci çocuğunu dünyaya getirdi kız kardeşim Özgül’ü.

Yıllar bir şekilde geçti ve biz büyüdük ilkokul yaşına geldik. Yavaş yavaş ailemiz burayı da bizimle birlikte benimsemeye başladı, biz zaten hep benimsemiştik. İlkokulumu Türkmenköy ilkokulunda okuyarak mezun oldum. Daha sonra Magosadaki Namık Kemal Lisesine girerek, orada da 6 yıl orta ve lise öğrenimimi tamamladım. Tabi bu arada ortaokul yıllarında resim yeteneğimi saygıdeğer resim hocam Türksal İnce ile birlikte keşfettim. Ve ta o yıllarda ben “Güzel sanatlar okuyacağım.” diye tutturdum. Sevgili ailemse her zaman için beni bu konuda maddi ve manevi destekledi. Annem ve babam üniversite okumuş değillerdi çünkü o dönemde okullar uzak şehirde olduğu için annemi ilkokuldan sonra okumaya göndermedi. Büyük dedem ise babamın kendi mallarında çalışmasını tercih ettirdi. Sevgili annem ve babacığım çok ileri görüşlü oldukları için kız kardeşim ile birlikte istediğimiz hayalimizdeki meslekleri seçmemizi de bizlere özgür bıraktı.

Yatay geçiş yaptım bir çok segilere ve etkinliklere katıldım. 1998 yılında oradan mezun oldum ve tekrardan adaya dönüş yaptım. 1999 yılında XIV. Devlet Resim Heykel Yarışmasına katıldım ve birincilik ödülü almaya hak kazandım.

Bu beni çok mutlu etti ve tekrardan 4 yıl aradan sonra motive olmama sebep oldu.Bu arada iş arayışlarına girdim. 2000 yılında Doğu Akdeniz Kollejinde part-time olarak resim-heykel öğretmenliğine başladım ve bir buçuk yıl çalıştım. Nisan 2000’de Antalya’da yapılan Türksoy 3. Ressamlar buluşmasına KKTC’yi temsilen katıldım.2002 yılında Şht Zeka Çorba Ortaokulunda geçici resim öğretmenliğine başladım. Orada yarı dönem çalıştım. Çünkü doğum iznine ayrılan resim öğretmeninin yerine gittim. Tabi gittiğim bu okullarda güzel anılarım başarılarım olmuştu.

2003 yılında ise bir yıl geçici olarak Eğitim Bakanlığı tarafından Canbulat Ortaokuluna Resim-İşteknik öğretmeni olarak atandım. Orada da öğrencilerimle güzel bir yıl geçirdim ve yıl sonunda da güzel bir sevgi açmıştık. Tabi ki ben bu okullarda görev yapmadan önce Yakın Doğu Kolejine özgeçmişimi vererek başvuru yapmıştım. İki yılın sonunda 2004’te Yakın Doğu Kolejine arandım. O günden bugüne Yakın Doğu Kolejinde Resim-Heykel öğretmeni olarak görev yapmaktayım.

Ne mutludur ki öyle bir kurumda çalışmaktayım, gerçekten okulumu, öğrencilerimi ve meslektaşlarımı seviyorum. Güzel bir ortamda öğrencilerimizle birlikte çalışmaktayız. Resim-seramik-heykel çalışmaları yapıyoruz. Çeşitli teknikler deneyerek onlara sanat bilincini aşılamaya çalışıyoruz ve onlarla birlikte birçok yarışmalara katılarak, çeşitli dallarda ödüllerimiz vardır. Ayrıca yılsonu müsamerelerinde tiyatrolara diğer resim hocalarımla birlikte sahne dekorları hazırlıyoruz. Son iki yıldan beridir resim bölümünün sorumlusuyum.

Aileme gelince 2004 yılının temmuz ayında evlenip eşimle şuanda Tepebaşı köyünde oturuyoruz. Eşimin ismi Erkay Kanak tır. Mesleği Yüksek İnşaat Teknolojistidir. Palanlama inşaat dairesinde görev yapmaktadır. 2005 yılında ilk çocuğum Salih Kanak’ı dünyaya getirdim. 2008 yılında ise kardeşi Özner Kanak’ı dünyaya getirdim. 3 yaşından beridir Yakın Doğuda eğitim görmektedir. Salih Kanak birinci oğlum problemli doğduğu için özel eğitim okuluna gitmektedir.

Okul dışındaki hayatımda ailemle birlikte vakit geçirmeyi seviyorum. Onlarla birlikte doğada yürüyüş yapmayı çok seviyorum. Çünkü eşim Erkay Kanak doğa tutkunu bir kişidir. Bir de eşimiz çocukluğundan bu yana klasik araba tutkusu vardır ve onlarla birlikte klasik kulüplere üye olduğumuzdan bir çok gezilere katılıyoruz.